Eerste dag in Paramaribo

De eerste dag in Suriname, ik heb slecht geslapen, en door het tijdsverschil ben ik vroeg wakker. Het vuurwerk gisteravond knalde ook nog lang door dus in slaap vallen viel niet mee. Buiten bij de bar aan het zwembad staat een klein ontbijtbuffet. Ze hebben er ook pindakaas, daar ben ik heel blij mee. Het is hier al erg warm richting de 30 graden en erg benauwd/klam. Van Edwin krijg ik het bericht dat ze vandaag nog niet aan land mogen. Ze moeten op de douaneformulieren wachten, dus nu komt hij morgen pas aan land. Erg jammer want de boot ligt hier zo dichtbij.

Hotel Paramaribo
Uitzicht vanuit de hotelkamer

Keizerstraat en omgeving

Ik ga dan maar in mijn eentje op pad, vooraf was ik wel gewaarschuwd om goed op te letten. Als blanke vrouw alleen val je nogal op hier, en dat klopt. De mannen die op de straathoeken staan kijken niet alleen, maar roepen iets of fluiten. Ik reageer maar nergens op. Ik loop een simpele route want verdwalen in mijn eentje lijkt me niet handig. Het hotel is gevestigd in de Keizerstraat dus die loop ik af. Er zitten veel winkels en eettentjes, al is van buitenaf niet altijd duidelijk wat ze verkopen.

Aan het eind van de straat ga ik naar rechts naar de waterkant. Het begint wat te regenen, een klein tropisch buitje. Hier is het drukker op straat want er is een soort busstation en een markt. Ik probeer bij een bank wat Surinaamse dollars te pinnen, maar dat lukt niet. Beetje lastig want op internet stond dat je vaak ook met euro’s kan betalen, maar dat is niet waar. Nu heb ik dus geen geld.

Overdekte markt Paramaribo
Overdekte markt

Op zoek naar een cambio

Even terug naar het hotel gegaan, en op internet gezocht. Ik moet voor het wisselen naar een cambio, een wisselkantoor. Die was ik al wel tegen gekomen, maar het zag er wat vaag uit. Ik zoek er 1 in de buurt, maar op dat moment breekt er een enorme hoosbui los. Niet normaal zoveel regen in korte tijd. Gelukkig zijn er overkappingen en blijf ik aardig droog. De buien vallen vandaag veel, maar duren heel kort. Op naar een cambio, de eerste 2 cambio’s die ik vind zijn dicht, dan maar terug naar de waterkant met vage tentjes. Daar vind ik er 1 met de koers op het raam geplakt, dan weet je meteen waar je aan toe bent.

Een beetje spannend is het wel als ik binnen loop, maar het meisje achter de balie handelt alles netjes af. Omdat ik hier als zo’n beetje de enige Nederlander behoorlijk op val, vind ik het naar buiten lopen nog spannender, iedereen weet immers dat je dan geld hebt gewisseld. Door de drukte op straat blijkt het allemaal wel mee te vallen.

Paramaribo bus

Eten vinden

Ik kan nu eindelijk wat kopen, alleen heb ik nog geen supermarkt gevonden. Wel een mini zaakje met basis dingen, maar voornamelijk lege planken. In ieder geval hebben ze water en wat snacks. Het is inmiddels al middag, en ik ga voor de lunch naar de McDonald’s om de hoek. De andere eettentjes zien er namelijk nogal vaag uit, en er is nergens klandizie. Dus ik val even terug op wat ik al ken. Alles is hier trouwens erg goedkoop voor een flesje water ben ik maar € 0,30 kwijt en een medium menu van de Mac kost nog geen € 4,-. Geen wonder dat het er erg druk is.

Regen in Paramaribo
Tropische bui

Na deze wandeltocht loop ik terug naar het hotel. Tijd om wat de luieren en te lezen, het tijdsverschil en de lange dag van gisteren maken me wat moe. Er is ook niet zoveel te doen hier  en in mijn eentje op straat lopen heb ik wel even gezien. ‘s Avonds in de bar van het hotel wat kip gegeten, die is jammer genoeg erg droog en behoorlijk pittig. Morgen komt Edwin eindelijk aan in de middag. Wordt het in ieder geval gezelliger en kunnen we weer samen op pad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *